Külföldi autószemle magánszemélyként

Hazánkban már nem számít új keletű dolognak az autó importálás, hiszen nem titok, bár kockázatos vállalakozásnak tűnik, mégis a szomszédos gépkocsik jobb állapotban vannak, mint a hasonló korú itthoni gépjárművek. Ennek mi az oka és mire érdemes odafigyelni autó importálás esetén, a kocsi kiválasztásakor?

Mint tudjuk, messziről jött ember azt mond, amit szeretne és esélyünk sincs leellenőrizni, vagy legalábbis korlátozott módon. Ha szeretnénk szerencsét próbálni és kinéztünk egy szomszédos országban használatos, vagy használt gépjárművet, érdemes nem csak az autó után kérdezni, hanem az eladó személyét is fontos lehet leinformálni. Ha megbízható, hosszú évek óta autó importtal, exporttal foglalkozó, jó hírnévvel büszkélkedhető cég portékájáról van szó, akkor nincs miért aggódni. Ha viszont kétes az eladó személye, akkor inkább kérjük szakember segítségét az autó importálás levezetésében, de egyébként is sok haszna lehet, ha egy szakavatott személy tanácsaira támaszkodunk, és aszerint járunk el, ahogy ő azt jónak látja.

Sok esetben az autó lefoglalásával egyidejűleg az eladó előleget kér, az átutalással történő kifizetést viszont csak abban az esetben érdemes teljesíteni, ha leinformáláskor számunkra pozitív híreket kaptunk a kereskedőről. Az autó importálás következő szabálya, hogy minden szükséges információt előre be kell kérni az eladótól, vagyis, hogy milyen a műszaki állapota, mi az alvázszáma, volt-e valamelyik eleme sérülve, a jelenlegi kilométer óra állás és az utolsó szervízelés időpontja is fontos információnak számít. Ami pedig ugyancsak fontos lehet autó importálás esetén, hogy egyszerre több autót tartsunk talonban, ne csak egy gépjármű szemléje és megvásárlása miatt utazzunk akár több ezer kilométert. Ha az egyik kiszemelt kocsi nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor lehessen még mihez nyúlni.

Vissza a cikk listához